افزایش تجارت بین ایران و آمریکا در دوران احمدی نژاد علی رغم جنگ لفظی  

 

آمریکا به دنبال منافع اش در ایران است و اهمیتی به سرکوب مردم این سامان نمی دهد. رژیم به دلیل حاکم بودن فضای مخالفت با آمریکا در دوران انقلاب، ناخواسته به مقابله با آمریکا روی آورد. آمریکا در رابطه با گروگیری در سفارت اش در تهران، رابطه دپیلماتیک خود را با رژیم در سال 58 قطع کرد. به دنبال قطع رابطه دیپلماتیک، تجارت میان دو کشور به شدت کاهش یافت و آمریکا از بازار ایران در محدوده ای محروم شد. معاملات تجاری با واسطه به صورت غیرمستقیم میان دو کشور ادامه یافت و کالاهای امریکائی به ویژه در رابطه با تسلیحات و قطعات هواپیماهای نظامی و غیرنظامی هنوز نیز بعد از گذشت سی سال از قطع رابطه دیپلماتیک وارد ایران می شود. دولت اوباما با سرعت در صدد ترمیم جایگاه سیاسی و اقتصادی آمریکا در ایران است. اخیرا هم علیرغم اعلام تشدید "تحریم های ناکارامد"، آمریکا صدور نرم افزاهای اینترنی به ایران را تحت عنوان کمک به کاربران در ایران آزاد اعلام کرد. نزدیکی آمریکا به رژیم به ویژه بعد از شورش های مردمی اخیر علیه جمهوری اسلامی، تودهنی محکمی است به مردم ایران. روزنامه پول، امیرهادی انواری در گزارش زیر میزان رشد تجارت میان ایران و آمریکا را دوران احمدی نژاد بررسی کرده است:در آمار گمرک، فقط اعداد و ارقام هستند که می توانند تعیین کننده باشند. اتفاق جالبی است؛ رشد چشم گیر واردات و کاهش قابل توجه صادرات به دشمن شماره یک کشور یعنی ایالات متحده آمریکا طی چهار تا پنج سال اخیر. آمار رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران حکایت از آن دارد که در سال های ۸۰ تا ۸۵ صادرات کشور به امریکا، اگر بیشتر از واردات نبوده، کمتر هم نبوده است.  یعنی صادرات ما به آمریکا به میزان وارداتمان از آن کشور میچربیده.


روندی که در سال های ۸۴ و ۸۵ آرام آرام متوقف می شود و نهایتا در سال ۸۷، به اوج خود می رسد. در این سال نسبت واردات و صادرات که در سال های ۸۰ تا ۸۴، به نفع ایران تنظیم شده بود، کاملا معکوس شده و فاصله صادرات و واردات دو کشور متخاصم به حدود ۵۰۰ میلیون دلار رسید. در اینجا به مبادلات تجاری دو کشور متخاصم ایران و آمریکا پرداخته ایم.

 

سال ۱۳۸۰


در این سال، صادرات ما به آمریکا، بیش از وارداتمان بوده و فاصله این دو حدود ۵/۳۳ میلیون دلار بوده است. در این سال ، عمده اقلام وارد شده به کشور از ایالات متحده آمریکا را، ابزار و ماشین آلات پزشکی پیشرفته، ماشین آلات صنعتی و دارو تشکیل می دهد، در همین سال، بخش عمده صادرات ایران به آمریکا را فرش، خاویار، محصولات کشاورزی نظیر خرما و خیار، فرآورده هایی نظیر کنسور ماهی تن، مبلمان و.. بوده است. حجم کل صادرات از ایران به آمریکا حدود ۵/۱۰۷ میلیون دلار، و حجم واردات ما از این کشور ۸/۷۳ میلیون دلار بوده است. در این سال آمریکا دررتبه ۳۳ از بین ۱۱۰ کشور وارد کننده کالا به ایران قرار دارد و دهمین کشور وارد کننده از ایران از بین ۱۱۷ کشور به شمار می رود.

 سال ۱۳۸۱


در سال ۸۱، همچنان که واردات از کشور آمریکا به کشور کاهش میابد، صادرات به این کشور افزایش میابد. بر اساس اسناد، اختلاف بین صادرات و واردات در این سال برابر با ۶۴ میلیون دلار است. در این سال، عمده صادرات ایران به آمریکا را، فرش و گلیم، خاویار و میگو و زعفران و تولیدات کشاورزی تشکیل می دهد و از طرف دیگر، در این سال نیز مثل سال قبل، اقلام وارداتی به ایران از آمریکا را انواع ماشین آلات و داروهای پزشکی تشکیل می دهد. در این سال، میزان صادرات به آمریکا حدود ۷/۲۴ میلیون دلارافزایش داشته و در مقابل، میزان واردات از این کشور ۷/۵ میلیون دلار کاهش نشان می دهد.

آمریکا دوازدهمین کشور مقصد صادرات کالا از ایران در سال ۸۱ به ایران بوده است که  8/2 درصد از کل صادرات ایران را به خود اختصاص داده است. از طرفی، ۳/۰ درصد از کل واردات به ایران از طریق آمریکا انجام شده است، که آمریکا سی و سومین کشور وارد کننده کالا به ایران بوده است.

 سال ۱۳۸۲



روند رشد صادرات به آمریکا و کاهش واردات از آن در سال ۸۲ با شدت بیشتری ادامه میابد. اگر از ادبیات برخی از گروه های سیاسی استفاده کنیم، این سال سال عزت مبادلات تجاری بین ایران و آمریکاست. چراکه در این سال، میزان واردات ایران از آمریکا به کمترین سطح و میزان صادرات به آن به بالاترین سطح خود طی ۸ سال گذشته می رسد.  در سال ۸۲، میزان صادرات ایران به آمریکا با ۷/۵  میلیون دلار افزایش به رقم بی سابقه ۱۳۸ میلیون دلار می رسد و در مقابل، میزان واردات ایران از آمریکا با ۹/۱۰ میلیون دلار کاهش به رقم ۲/۵۷  میلیون دلار می رسد که در ۸ سال گذشته بی سابقه بوده است.  در این سال، اقلام عمده ای که از ایران به آمریکا صادر شده است عبارتند از: فرش و گلیم و سایر کفپوش ها، میگو و خاویار، زعفران، طلاجات و نقره جات و… و در مقابل نیز از آمریکا کالاهایی چون خمیر چوب و سایر فراورده های مشابه، ماشین الات و مواد شیمیایی به کشور وارد شده است.

در این سال، واردات کالا از آمریکا با ۱/۰ درصد کاهش به ۲/۰ درصد از کل واردات سال ۸۲ می رسد، آمریکا سی و نهمین وارد کننده به ایران است. در مقابل، با ۵/۰ درصد کاهش، رتبه آمریکا، با دو چله صعود در بین کشورهای مقصد صادرات ایران به دهمین کشور می رسد.


 سال ۱۳۸۳


اگرچه در این سال همچنان صادرات ایران به آمریکا بیش از واردات ما از آن کشور است، اما در این سال فاصله این دو رو به کاهش گذاشت؛ همزمان با کاهش صادرات به آمریکا، واردات ما از این کشور رو به افزایش می گذارد.


با اینکه در سال ۸۲ سطح مبادلات تجاری دو کشور مورد بحث به نحو چشمگیری ـ به نفع ایران ـ مطلوب بود، اما در سال ۸۳ میزان صادرات به آمریکا با ۴/۳۷  کاهش به رقم ۱۰۰ میلیون دلار رسید و در مقابل میزان واردات از کشور آمریکا به ایران با ۸/۲۰ میلیون دلار افزایش به میزان ۱/۷۸ میلیون دلار میلیون دلار می رسد. صادرات و واردات نسبت به سال ۸۱ به ترتیب (۷/۳۱) و ۹/۹میلیون دلار تغییر داشتند. در این سال هم به سیاق سال ها گذشته، اقلام صادراتی به آمریکا عبارت اند از: فرش و گلیم، میگو، زعفران و پسته و کالاهای وارداتی را نیز اقلامی نظیر انواع دارو، موادغذایی و برخی وسایل مورد استفاده در محاسبات تشکیل می دهند. در سال ۸۳، سهم آمریکا از صادرات ایران ۴/۱ درصد و سهم ایران از واردات آمریکا ۲/۰ درصد است.